Jabłkowe krążki

Reklama

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Dodać do mąki, wlać mleko. Wyrobić gęste ciasto i odstawić na 30 min. Z cytryny otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić na plastry i wyciąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem i skórką cytrynową. Oprószyć tą mieszanką jabłka. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta razem z wiórkami kokosowymi, wymieszać. Jabłka zanurzać w cieście, kłaść na rozgrzany olej (krążki mają pływać), smażyć na złoty kolor. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Składniki

  • 25 dag mąki3 jajka
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 cytryna
  • 5 jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Podobne przepisy do Jabłkowe krążki