Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z dżemem, dodać cukier i nadal ucierając dosypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy składniki się połączą przełożyć ja na deskę i dokładnie zagnieść pod koniec dodać rodzynki. Z gładkiego ciasta utoczyć wałeczki (mi wyszły trzy), zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na minimum 1/2 godz po tym czasie ostrym nożem pociąć je na plasterki około 1cm grubości, ułożyć na blaszce do pieczenia delikatnie natłuszczonej. Piec około 15-20 min w temp.180 st Zimne ciastka polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posypką.

Składniki

  • 10 dag margaryny 10 dag dżemu jabłkowego
  • 5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 5 dag rodzynek
  • Dodatkowo:
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

Podobne przepisy do Jabłkowo-rodzynkowe ciasteczka