Jagły zapiekane ze śliwkami

Reklama

Opis przygotowania

Kaszę wsypać na sito, wypłukać dokładnie, osączyć, przełożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę masła, 2 łyżki cukru trzcinowego i gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn, po ugotowaniu lekko przestudzić. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki usuwając pestki. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a miąższ 3 ćwiartek pokroić w drobną kostkę, czwartą pokroić w plasterki. Owoce posypać 2 łyżkami cukru trzcinowego, cynamonem i cukrem wanilinowym, wymieszać dokładnie. Niedużą foremkę albo salaterkę żaroodporną posmarować masłem i posypać tartą bułką. Na dno miseczki wyłożyć plasterki jabłka, posypać je łyżeczką cukru trzcinowego, na to 1/3 kaszy, 1/2 owoców, 1/3 kaszy, reszta owoców, reszta kaszy. Kaszę trzeba dobrze ugniatać łyżką. Na wierzchu można ułożyć połówki śliwek. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu odstawiamy aby lekko przestygła. Możemy ją podać w naczyniu, w którym się zapiekała albo wyjąć odwracając naczynie do góry dnem na podstawiony talerz. Podajemy jeszcze ciepłą z zimnym, lekko osłodzonym jogurtem i siekanymi orzechami. Do zapiekanki można użyć wypestkowanych śliwek mrożonych, ale muszą być trochę ogrzane.

Składniki

  • 1 szkl. suchej kaszy jaglanej2 szkl. mleka
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 czubata łyżka bułki tartej
  • 25 dkg śliwek węgierek
  • 1 małe jabłko
  • 1 op. cukru wanilinowego 16g
  • 4 łyżki + 1 łyżeczka cukru trzcinowego Muscovado
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 szkl. łuskanych orzechów laskowych

Podobne przepisy do Jagły zapiekane ze śliwkami