Jajecznica z kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji 🙂 ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie. Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.

Składniki

  • 30 dkg kurek1 cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • 8 jajek
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 2-4 ząbki czosnku
  • do smaku: sól i świeżo mielony pieprz

Podobne przepisy do Jajecznica z kurkami