Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji 🙂 ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie. Z podanych składników zrobimy 3-4 porcje.