Jajka faszerowane tradycyjne

Reklama

Opis przygotowania

Jajka umyć, ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Przeciąć poziomo na pół i delikatnie wyjąć żółtka, przełożyć po połowie do dwóch miseczek., rozgnieść dokładnie widelcem. Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulkę bardzo drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i pieczarki, smażyć kilka minut mieszając aż odparuje cały płyn, ostudzić. Zimne grzyby dodać do połowy żółtek, dodać 1-2 łyżki majonezu i doprawić solą oraz pieprzem. Do drugiej część żółtek dodać starty oscypek, 1-2 łyżki majonezu i 1 łyżkę posiekanego drobno szczypiorku, doprawić pieprzem, estragonem i ew. solą – z tą ostrożnie bo oscypek jest słony. Przygotowanymi pastami napełnić czubato łódeczki z białek jaj.
Groszek odcedzić dokładnie. Na okrągłym talerzu/półmisku ułożyć koliście, na przemian, dwa rodzaje jajek. Na środek wysypać groszek i przybrać go majonezem oraz zieleniną. Jajka posypać posiekanym szczypiorkiem i listkami natki.

Składniki

  • 6-8 dużych jaj kurzych10 dkg pieczarek
  • 0,5 niedużej cebulki
  • 2 łyżki startego drobno oscypka
  • kilka łyżek gęstego majonezu (najlepiej zrobić go samemu, ale jeśli kupujemy to wybierzmy bardzo gęsty i dobrej jakości)
  • 1 puszka 400g groszku konserwowego
  • pół pęczka szczypiorku
  • kilka niedużych listków sałaty
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła
  • do smaku: sól, pieprz biały mielony, estragon

Podobne przepisy do Jajka faszerowane tradycyjne