Jarzynówka – śmieciówka

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Warzyw mrożonych nie rozmrażamy, ale fasolkę łamiemy na mniejsze kawałki. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki i włoszczyznę w paskach, podsmażamy chwilę i zalewamy 2 szkl. wody. Gotujemy 5 min.. Następnie dodajemy kalafiora, groszek i fasolki, gotujemy 2-3 min., dodajemy brokuła i lubczyk, gotujemy kolejne 2-3 min.- jeśli zupa jest za gęsta dolewamy troszkę wody. Po tym czasie warzywa powinny być ugotowane, ale nie rozgotowane. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Jogurt hartujemy niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do garnka. Podajemy posypaną koperkiem i …już!

Składniki

  • 2 ziemniaki2 garści włoszczyzny pokrojonej w paski/słupki (świeża lub mrożona)
  • po 1-2 garści mrożonego groszku zielonego, fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • po kilka małych różyczek kalafiora i brokuła (świeże lub mrożone)
  • 1/3-1/2 szkl. jogurtu naturalnego albo chudej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego lubczyku (jeśli ktoś nie ma może doprawić zupę kilkoma kropelkami maggi w płynie)
  • do smaku: sól, cukier, pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa
  • koperek

Podobne przepisy do Jarzynówka – śmieciówka