Jarzynowy raj

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa w małych kawałkach wrzucamy do garnka z wodą, marchewkę kroimy w drobną kostkę, pora w plastry i dorzucamy do pozostałych warzyw. Dodajemy kostkę warzywną, wsypujemy kaszę (ja na dość spory garnek wrzucam około 1/3 czy 1/4 szklanki kaszy – ona mocno pęcznieje, ale to zależy kto jaką zupę lubi – gęstą czy bardziej rzadką). Po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem aż kasza się ugotuje (około 30 minut). Solimy i pieprzymy do smaku. Ważne jest to, że zupy można zjeść sporo, można się nią najeść, a nie ma w niej żadnego kalorycznego zagęstnika!

Wymiennie z kaszą możemy stosować także jakieś makarony – najlepiej drobniutkie, ładnie nam zagęszczą zupę, choć będą bardziej kaloryczne.

Składniki

  • Póki nie mam możliwości skorzystania ze świeżych warzyw sięgam po dobre jakościowo warzywa mrożone:(mrożone) brukselki
  • (mrożona) zielona fasolka szparagowa
  • kilka marchwi
  • (mrożone) kwiatki kalafiorów
  • kawałek pora
  • kasza jęczmienna
  • kostka warzywna
  • sól, pieprz

Podobne przepisy do Jarzynowy raj