Kalafior i brokuł pod beszamelem

Reklama

Opis przygotowania

Kalafiora i brokuła opłukać, podzielić na różyczki (łodygi przyciąć, nie będą nam potrzebne). Warzywa obgotować 2-3 min. w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, osączyć dokładnie. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać dokładnie i cały czas mieszając rózgą wlewać powoli mleko, zagotować mieszając – to ważne żeby nie zrobiły się grudki!. Kiedy sos zgęstnieje doprawić go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ser i mieszać aż się rozpuści. Naczynie do zapiekania posmarować cieniutko masłem, ułożyć warzywa, polać sosem. Zapiekać 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podawać jako jarzynkę obiadową albo na kolację…

Składniki

  • 1 mały kalafior1 mały brokuł
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1-1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki startego drobno sera Tylżyckiego
  • do smaku: sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały mielony

Podobne przepisy do Kalafior i brokuł pod beszamelem