KAPUŚNIAK

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa-marchew, ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Włożyć to wszystko wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
Kapustę kiszoną płuczę z nadmiaru kwasu, odciskam i kroję na drobno i też dorzucam do garnka.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju i dodać do zupy.
Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody). Przyprawić do smaku przyprawami, tj. : solą, pieprzem, tymiankiem, kminkiem.
Gotować wszystko razem na małym ogniu, aż do miękkości kapusty.

Składniki

  • 2 litry wody,2 kostki rosołowe,
  • 0,5 kg. kapusty kiszonej
  • 2 średnie marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 200 g. boczku,
  • odrobina oleju do zrumienienia cebuli i boczku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • przyprawy do smaku, tj. : tymianek, kminek, sól, pieprz.

Podobne przepisy do KAPUŚNIAK