Kapuśniak z żeberkami wędzonymi

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wkładamy wędzone żeberka, zalać wodą i gotować około 20 min. Dodać obrane warzywa (marchewkę, por, nabo) i pokrojony w kostkę boczek (odcinając skórkę) – dodać liść laurowy, pieprz, Vegeta i 1/2 kostki rosołowej.
Gotować 20 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w kawałki dodać do całości, gotować około 20 min.
Kapustę odcisnąć i pokroić – dodać do całości (ilość kapusty wg. uznania)
Na patelni podsmażyć skórkę z boczku aż puści tłuszczyk, wyjąc i podsmażyć cebule pokrojoną w kawałki-dodać do zupy. Gotować całość około 15 min.

Składniki

  • 300g żeberka wędzone wieprzowe150g boczek pieczony
  • 1/2 kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 1 por-biała część
  • 1/2 nabo (tlumaczenie-brukiew)
  • 1/2 cebuli
  • 2 duże ziemniaki
  • kapusta kiszona
  • liść laurowy, pieprz w ziarenkach, Vegeta

Podobne przepisy do Kapuśniak z żeberkami wędzonymi