Kapusta kiszona domowym sposobem

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę obrać z wierzchnich liści ,pokroić na
ćwiartki,wykroić głąby.Przygotowane ćwiartki
poszatkować,wymieszać z solą (zachowując proporcje
2 dkg soli na kg poszatkowanej kapusty)i kminkiem.
Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce i po
trochu dodawać między warstwy kapusty.Można też
dodać całe jabłko (wymyte)najlepiej koksa lub
szara reneta.Kapustę włożyć najlepiej do
kamionkowego naczynia ,jabłko jeżeli jest dać na
spód.Kapustę ubić (ja użyłem trzonka od tłuczka.
Przykryć wygotowaną lnianą ściereczką.Ja na
ściereczkę położyłem talerzyk,a to wszystko obciążyłem słojem wypełnionym wodą.Odstawić w ciepłe miejsce.Po 4-5 dniach wyjąć,talerzyk,ściereczkę.Wygotowanym patykiem,nakłuć w kilku miejscach kapustę do dna
celem odgazowania.Umieścić ściereczkę talerzyk i obciążnik na miejscu.Po ok.10-14 dniach kapusta jest gotowa.

Składniki

  • 4 kg kapusty (kamienna głowa)sól kamienna do przetworów (2 dkg na każdy kg
  • poszatkowanej kapusty)
  • 2 płaskie łyżeczki od herbaty kminku.
  • 1 średniej wielkości marchewka

Podobne przepisy do Kapusta kiszona domowym sposobem