
Kapustę obrać z wierzchnich liści ,pokroić na
 ćwiartki,wykroić głąby.Przygotowane ćwiartki
 poszatkować,wymieszać z solą (zachowując proporcje
 2 dkg soli na kg poszatkowanej kapusty)i kminkiem.
 Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce i po
 trochu dodawać między warstwy kapusty.Można też
 dodać całe jabłko (wymyte)najlepiej koksa lub
 szara reneta.Kapustę włożyć najlepiej do
 kamionkowego naczynia ,jabłko jeżeli jest dać na
 spód.Kapustę ubić (ja użyłem trzonka od tłuczka.
 Przykryć wygotowaną lnianą ściereczką.Ja na
 ściereczkę położyłem talerzyk,a to wszystko obciążyłem słojem wypełnionym wodą.Odstawić w ciepłe miejsce.Po 4-5 dniach wyjąć,talerzyk,ściereczkę.Wygotowanym patykiem,nakłuć w kilku miejscach kapustę do dna
 celem odgazowania.Umieścić ściereczkę talerzyk i obciążnik na miejscu.Po ok.10-14 dniach kapusta jest gotowa.