Kapusta kiszona w słoiku

Reklama

Opis przygotowania

Kupuję białą kapustę-poszatkowaną na targu z odrobiną potartej marchwi (2 worki po 10 kg).
Kupuje 1 kg. soli do tego specjalnie przeznaczonej (sól jodowana do przetworów domowych).
Wsypuję 0,40 kg. soli do jednego worka 10 kg.,dokładnie mieszam i zostawiam odkryty na całą szerokość i daję do wiadra o takiej samej średnicy worka, by podczas kiszenia się nie przewrócił.
Tak samo robię z drugim workiem i pozostałością soli.
Stoi to tydzień przy rurkach ciepłych.
Potem przekładam tą kapustę do litrowych słoików wraz z sokiem i pod każdą zakrętkę daję folię spożywczą, by uchronić przed zardzewieniem jej i wyciekaniem soku i daję słoiki do piwnicy na ziemię, jak by jeszcze ciekły, a potem na półki.
Kiedyś, jak kisiłam to dodawałam do niej dodatkową marchew tartą (2 kg. na 20 kg. kapusty) i liście laurowe-pół paczki.
Kapusta jest zdatna do spożycia nawet 2 lata i w dalszym ciągu jest biała i nie przekwaszona.

Składniki

  • kapusta biała szatkowana-20 kg.marchew tarta-2 kg.
  • sól- 0,8 kg.
  • liść laurowy-pół paczki.
  • Do poszatkowanej kapusty daję sól, tartą marchew i liście laurowe.
  • Po tygodniu przekładam do słoików

Podobne przepisy do Kapusta kiszona w słoiku