► Jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna można ją raz przepłukać (lub jej część żeby była łagodniejsza) przecedzić przez sitko i dobrze odcisnąć.
► Na patelni stopić boczek wędzony / skwarki wyjąć i odstawić /, wlać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę ( jak będzie prawie miękka ) to dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.Na patelni stopić boczek wędzony / skwarki wyjąć i odstawić /, wlać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę ( jak będzie prawie miękka ) to dodać pokrojoną cebulę i zeszklić.
► Teraz dodać kapustę, skwarki z wytopionego boczku, kminek i smażyć mieszając aż kapusta się zrumieni, zmniejszyć ogień dodać ½ szklanki wody i dusić na malutkim ogniu około 30 minut, pod koniec przyprawić solą i pieprzem ziołowy do smaku. Świetny dodatek do pieczeni.