Karczek do chlebka

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć i osuszyć, cebulę pokroić na cząstki i przy pomocy noża zrobić w mięsie nacięcie w którym umieścić cebulę. Naszpikowane mięso natrzeć sokiem z cytryny oraz przyprawami, przykryć i odstawić na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i na malutkim płomieniu obsmażyć z dwóch stron mięso kiedy uznamy, że mięsko jest dostatecznie rumiane podlewamy je winem, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. U mnie czas wyparowania płynu z patelni wystarczy dla mięsa, zostawiamy do wystudzenia i kroimy na zimno.

Składniki

  • 1 kg karkówki 1 cebula
  • 2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka majeranku lub tymianku (ja używam raz tego raz tego)
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo:
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego wina

Podobne przepisy do Karczek do chlebka