Karkówka duszona

Reklama

Opis przygotowania

Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą wtedy nie porozrywamy mięsa i nic nie będzie pryskać. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w grube pół plastry, czosnek siekamy drobno. Każdy kotlet posypujemy dobrze z obu stron i nacieramy przyprawą Gyros, odkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.. Po tym czasie obtaczamy w mące. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła, mocno rozgrzewamy i obsmażamy kotlety z obu stron do zrumienienia. Przekładamy do rondla, podlewamy ok.0,5 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy, na małym ogniu, ok. 15 min.. W między czasie na patelni (tej samej, na której smażyliśmy mięso) rozpuszczamy 1-2 łyżki masła, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy aż cebula się zeszkli a nawet lekko zezłoci, po czym posypujemy 1 łyżeczką mąki, smażymy chwilę i podlewamy ok. 0,75 szkl. wody i zagotowujemy mieszając – wszystkie przysmażone drobinki mięsa i przypraw, które przywarły do dna patelni powinny nam się odkleić i dodać smaku potrawie – całość przekładamy do karkówki i dusimy jeszcze ok. 10-15 min.. Pod koniec doprawiamy jeszcze ew. solą. Podajemy z kaszą albo z ziemniakami, albo z pieczywem…

Składniki

  • 4 duże, kotlety z chudej karkówki wieprzowej2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki masła klarowanego
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 czubate łyżeczki przyprawy Gyros
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól

Podobne przepisy do Karkówka duszona