Karkówka w sosie bolońskim

Reklama

Opis przygotowania

Mięso pokroić na plastry, rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco i posypać zmieloną mieszanką . Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie, rozgrzać tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z obydwu stron. Zrumienioną karkówkę przełożyć do rondla, dodać sos boloński i dusić na wolnym ogniu do miękkości karkówki

Składniki

  • 1 kg karkówka bez kości,1 łyżeczka czosnek granulowany,
  • 1 łyżeczka kolendra,
  • 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy,
  • 1 łyżeczka sól kamienna,
  • krople tabasco do smaku,
  • 12 ziaren jałowiec,
  • 2 łyżki olej,
  • 1 łyżka zioła prowansalskie suszone
  • tłuszcz do smażenia
  • sos boloński-łowicz- 1 słoik

Podobne przepisy do Karkówka w sosie bolońskim