Karp smażony w sosie grzybowym.

Reklama

Opis przygotowania

PRZYGOTOWANIE:

Jeżeli mamy grzyby suszone to na moczyć z pół godziny filety podzielić na równe porcje,posolić popieprzyć skropić cytryną i odstawić na pół godziny do lodówki. Namoczone grzyby ugotować do miękkości,odcedzić,pokroić w garnku zeszklić na maśle pokrojoną w piórka cebulę. dodać grzyby,całość chwilę poddusić,zalać wywarem od gotowanych grzybów. do całości można dodać kostkę rosołową .zagotować podciągnąć zawiesiną z mąki na końcu dodać śmietanę doprawić do smaku. Jeżeli sos z torebki to zrobić wg przepisu na torebce,dodając z 30dkg przesmażonych pieczarek. Porcje karpia obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone porcje układać na blaszce lub w żaroodpornej misce Całość zalać sosem i wstawić na pół godziny do piekarnika o temperaturze 150 stopni.Podawać z surówkami kaszą lub ryżem.Smacznego!

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 1.5 kg fileta z karpia
  • 100g podgrzybka suszonego na sos lub jak kto ma grzyby w zalewie,mogą też być 4 paczki sosu grzybowego lub pieczarkowego
  • 400g śmietany słodkiej
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 duże cebule
  • kasza jęczmienna lub ciemna gryczana
  • olej do smażenia
  • 20dag mąki pszennej

Podobne przepisy do Karp smażony w sosie grzybowym.