Karpatka z nutką róży

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na połowę. Smarujemy wodą i pieczemy około 20 minut w piekarniku 200 ˚ C. Zagotowujemy wodę. Rozpuszczamy galaretkę w ¾ szkl wody, studzimy.
Gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukru. Po wystudzeniu ucieramy z ½ kostki masła na puszysty krem. Na końcu wlewamy po trochu galaretkę i dalej ucieramy. Wstawiamy krem na chwilę do lodówki. W między czasie z ciasta po środku wykrawamy kwadrat, smarujemy spód i wierzch konfiturą z róży i nakładamy krem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy.

Składniki

  • Ciasto francuskie 1 opakowanieBudyń śmietankowy lub waniliowy
  • Galaretka cytrynowa 1 szt
  • Cukier 2 łyżki
  • Masło ½ kostki
  • Mleko 2 szklanki
  • Konfitura z róży – Polska Róża
  • Cukier puder

Podobne przepisy do Karpatka z nutką róży