Karpaty nad Dunajem.

Reklama

Opis przygotowania

Miękką margarynę (20 dag)utrzeć z cukrem. Na przemian dodawać ucierając po jednym jajku i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy o wymiarach 25*36 cm.
Na wierzchu rozłożyć owoce.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 minut.

Krem:
W połowie szklanki mleka rozpuścić mąki pszenną i ziemniaczaną.
Zagotować resztę mleka, wlać naszą mieszankę mleczno-mączną i wymieszać.Chwilkę gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy.Ucierać,aż masa będzie jednolita.
Nałożyć masę na zimne ciasto.

Polewa:
W rondelku rozpuścić margarynę,dodać cukier,kakao i 2 łyżki wody, chwilkę pogotować na małym ogniu mieszając (aż cukier się rozpuści).
Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce wody.Po chwili,gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści.Przestudzić i wlać do masy kakaowej,dokładnie wymieszać.Przestudzić i polać polewą ciasto.udekorować wiórkami.

Składniki

  • na ciasto:5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • owoce do nałożenia:
  • u mnie mrożone maliny,czerwone porzeczki,borówki amerykańskie i ananas
  • krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • polewa:
  • 12,5 dag margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • do posypania np. wiórki kokosowe

Podobne przepisy do Karpaty nad Dunajem.