Katarzynka

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać po jednym żółtku. Ubić pianę z białek, i razem z mąką i proszkiem, dodać do utartej masy z margaryny (surowe). Ciasto podzielić na 3 części. Jedną pozostawić białą. Do drugiego ciasta dodać suchy mak. Do trzeciego ciasta dodać kakao.
przygotowanie do pieczenia
ciasto białe – powidło – 1/2 paczki biszkoptów – ciasto z makiem – powidło – 1/2 paczki biszkoptów – ciasto kakaowe
piec w temp. 150 stopni ok. 1 godziny

Składniki

  • Ciasto:10 całych jajek
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 płaskie łyżki sypkiego kakao
  • 2 kostki margaryny
  • 4 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • składniki do przekładania
  • 2 małe słoiki powidła śliwkowego
  • duża paczka biszkoptów

Podobne przepisy do Katarzynka