Kawa Pychotka

Reklama

Opis przygotowania

Kawę zalać około 0,5 l gorącej, ale nie wrzącej wody, przykryć naczynie spodeczkiem i odczekać kilka minut.
W międzyczasie zagotować mleko z cukrem i syropem kawowym, ew. aromatem waniliowym.
Kawę rozlać do 4 filiżanek i dopełnić mlekiem.
Dołożyć do kawy po gałce lodów waniliowych, udekorować obficie bitą śmietaną i posypać startą czekoladą.

Składniki

  • 8 łyżek kawy mielonej Vienna Melange3/4 litra mleka
  • mały kubek lodów wailiowych Grycan (bakaliowych, zabajone)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 4-6 kanek czekolady lub saszetka czekolady w proszku
  • syrop kawowy Irish Cream lub aromat waniliowy
  • bita śmietana

Podobne przepisy do Kawa Pychotka