Kiełbasa domowa (biała)

Reklama

Opis przygotowania

Mięso umyć,osuszycroić,pokroić w kostkę.Zmielić na grubym sitku (8 mm),Dodać sól,pieprz,majeranek,zmiażdżone ząbki czosnku,ok.pięciu szklanek wody ( tyle ile wchłonie mięso) wyrabiać masę ok.25-30 minut.)
Mięso wstawić do lodówki).Przezbroić maszynkę,dodać kiełbaśnicę.W między czasie namoczyć jelito (flak).Jelito napełniać farszem zgodnie z instrukcją.

Składniki

  • 1,30 łopatki wieprzowej0,90 kg chudego boczku
  • 0,80 wołowiny b/k
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 3 łyźki roztartego majeranku
  • 6 ząbków zmiażdżonego czosnku
  • 5 szklanek wody
  • jelito wieprzowe
  • olej kujawski (do smarowania)
  • 6 ząbków czosnku

Podobne przepisy do Kiełbasa domowa (biała)