Klopsiki w sosie pieczarkowym.

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielone wymieszać z jajkami i przyprawami.Dosypywać bułkę tartą (tak, by masa dała się formować w kulki). Zagotować wodę z kostkami rosołowymi, listkami laurowymi,zielem angielskim, pieprzem czarnym w ziarenkach i imbirem. Odrywać małe kawałki masy mięsnej,formować małe klopsiki w rękach i wrzucać na wrzący wywar stopniowo, by nie przerywać wrzenia.Gotować do miękkości ok.30 minut.Odlać ok.1,5 szklanki wywaru z gotowania i ostudzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę,poddusić.Dodać oczyszczone i pokrojone w ósemki pieczarki i poddusić.Oprószyć mąką i zasmażyć.Wlewać powoli ostudzony wywar z gotowania klopsików i energicznie mieszać, by nie było grudek. Na talerzach rozłożyć kaszę z warzywami, nałożyć klopsiki i polać sosem pieczarkowym.Udekorować koperkiem. Z tej porcji otrzymałam 48 klopsików, z czego 32 zamroziłam na 2 kolejne obiady.Wystarczy zrobić sos i obiad mamy w mgnieniu oka.

Składniki

  • * na masę mięsną: * 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • * 2 jajka
  • * kilka łyżek bułki tartej
  • * 1/2 łyżeczki curry
  • * 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • * 1 płaska łyżka przyprawy typu vegeta
  • * 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • * 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej czerwonej
  • *
  • * wywar do gotowania:
  • * 1,5 l wody
  • * 2 kostki rosołowe drobiowe
  • * 1 kostka rosołowa wołowa
  • * 2 listki laurowe
  • * 4 kulki ziela angielskiego
  • * 1 płaska łyżeczka imbiru
  • * 8 ziarenek pieprzu czarnego
  • *
  • * na sos:
  • * 1,5 szklanki wywaru z gotowania klopsików
  • * 25 dag pieczarek
  • * 5 dag masła
  • * 1 duża cebula
  • * 1 czubata lub 2 łyżki mąki
  • * koperek do posypania
  • *
  • * ew. kasza z warzywami ugotowana
  • *

Podobne przepisy do Klopsiki w sosie pieczarkowym.