klopsy w sosie pomidorowym

Reklama

Opis przygotowania

1. Bułkę namocz,odciśnij.Cebulę posiekaj,zeszklij na oleju.Natkę posiekaj.Mięso wymieszaj z jajkiem,bułką,cebulą,natką i kaszą manną.Przypraw solą i pieprzem.Uformuj małe klopsy.
2. Wkładaj je do gotującego się bulionu.Ugotuj,wyjmij.
3. Mąkę podsmaż na maśle.Wlej pół szklanki bulionu i śmietany,dodaj pomidory z zalewą i posiekany czosnek.Przypraw do smaku,zagotuj.Włóż pulpeciki,delikatnie wymieszaj.

Składniki

  • 1/2 kg.mielonego mięsabułka
  • cebula
  • 2 łyżki natki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 100 ml.śmietany 30%
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • sól

Podobne przepisy do klopsy w sosie pomidorowym