Kluchy kwiatuchy

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaków i brokuła powinno być objętościowo m/w tyle samo. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę, zalewamy wodą tak aby były całkiem zakryte, gotujemy aż będą prawie miękkie. Brokuły płuczemy, odcinamy same zielone różyczki. Kiedy ziemniaki się ugotują dodajemy do nich brokuły i gotujemy aż wszytko będzie miękkie. Odlewamy wodę i zgniatamy dokładnie warzywa w garnku stojącym cały czas na małym ogniu alby odparowała resztka wody, studzimy (masy warzywnej było ok.3 pełnych szkl. ). Kiedy masa przestygnie zgniatamy ją powtórnie, dodajemy sól, jajka, zieleninę i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto tak jak na zwykłe kopytka. Ciasto rozpłaszczamy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5-8 mm i wycinamy np. kwiatki foremką do ciastek. Wkładamy partiami na osolony wrzątek, gotujemy 2-3 min. od wypłynięcia. Odcedzamy, podajemy z sosem albo samym masłem. Można oczywiście pokroić ciasto jak na zwyczajne kopytka, ale takie wydały mi się ładniejsze 🙂

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków1 mały brokuł
  • 1 duże jajko (albo 2 małe)
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
  • 1 łyżeczka soli
  • mąką do posypania blatu
  • osolony wrzątek do ugotowania

Podobne przepisy do Kluchy kwiatuchy