Kluski Eli z kapustą

Reklama

Opis przygotowania

Cebulę pokroić w cwierć krążki.W szerokim rondlu rozgrzać smalec dodać cebulę i przesmażyć,aż cebula się lekko zrumieni.Do cebuli dodać kapustę,pokruszoną kostkę rosołową,przyprawę do wieprzowiny,pieprz do smaku i wymieszać.Chwilę razem przesmażyć,podlać odrobiną wody,dusić do miękkości i wystudzić.Ewentualnie doprawić solą.

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Uklepać w misce na płasko,podzielić na 4 części,wyjąć 1 część,odłożyć na górę.W miejsce po ziemniakach wsypać mąkę ziemniaczaną(równo z ziemniakami),dodać margarynę pokrojoną w cienkie kawałki,jajka i dokładnie wyrobić ciasto.Zrobić jedną kluskę i ugotować.Jeśli będzie się rozgotowywać(zależy ile skrobii jest w ziemniakach),dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Z ciasta zrobić kulki,spłaszczyć,nałożyć łyżeczką kapustę,zlepić i uformować kulki.Kluski wrzucać do osolonego wrzątku i po wypłynięciu gotować kilka minut na małym ogniu.Smacznego!

Ja podałam kluski z gulaszem z serc wołowych (przepis w mojej galerii).

Składniki

  • 2 kg ziemniaków 2 jajka
  • 5 dkg margaryny
  • mąka ziemniaczana
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka rosołowa z zielem angiekskim i liściem laurowym
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 łyżki smalcu
  • pieprz
  • ewentualnie sól

Podobne przepisy do Kluski Eli z kapustą