Kluski kładzione z mięsem

Reklama

Opis przygotowania

Do miski przesypać mąkę dodać do niej mięso mielone ( ja miałam drobiowe ), jajka, sodę oraz niewielką ilość pieprzu i soli, dolać wodę i dokładnie wymieszać ciasto ma być gęste i łatwo spadać z łyżki dlatego wodę dolewamy wedle potrzeby, ale ostrożnie. W garnku zagotować sporą ilość osolonej wody i łyżka kłaść na wrzątek małe kluseczki, gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię, gotowe kluseczki odcedzić z wody. Ja podałam z sosem koperkowym i tak wszystkim bardzo smakowało.

Składniki

  • około 1/2 kg mąki pszennej2 jajka
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • pieprz
  • woda

Podobne przepisy do Kluski kładzione z mięsem