Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.
Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.
W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 – 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Karkówka pieczona
– mięso posoliłam,popieprzyłam,natarłam ziołami,naszpikowałam czosnkiem,włożyłam do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i upiekłam w piekarniku.