Knedle z białą kiełbasaą

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę usunąć z osłonki.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę ,dodać mąkę i jajka, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto w razie potrzeby dosypać jeszcze troszkę mąki.
Stolnicę delikatnie posypać mąką i uformować z ciasta wałki z każdego wałka odcinać po porcji ciasta którą nadziewać w środku mięsem, zlepić i uformować kształt knedla.
W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku i na gotujący się wrzątek wrzucać knedle, gotować do 3 min od wypłynięcia, ale najlepiej wyciągnąć jednego knedla i sprawdzić czy już są ugotowane.
Podawać gorące, polane tłuszczem z dowolną kwaśną sałatką.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków - ugotowanych30 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • dodatkowo:
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • sól do smaku

Podobne przepisy do Knedle z białą kiełbasaą