Kociołek serowo-pomidorowy z mięsem mielonym

Reklama

Opis przygotowania

Pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i pieczarki. Podsmażyć. Dodać mięso mielone i ponownie smażyć, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory z puszki. Wymieszać, przyprawić i zagotować. Wlać około 2 szklanki wody i ponownie zagotować.

Do miski włożyć oba rodzaje serków, wlać 1/2 szklanki wody i roztrzepać na gładką masę po czym przelać do zupy.

Następnie z mąki i creme fraiche przyżądzić zawiesinę. Wlać do zupy i zagotować (zupa musi być dość gęsta). Zupę raz jeszcze przyprawić do smaku (zupa powinna być dosyć ostra). Podawać na gorąco z bułkami lub chlebkiem.

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa mieszanego1/2 kg pieczarek (mogą być z puszki)
  • 3 cebule
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 2 – 3 łyżki mąki
  • 1/2 kubka Creme Fraiche lub gęstej śmietany
  • Olej
  • Ostra czerwona papryka w proszku
  • Suszone ziarenka chilli
  • Ziarenka smaku, vegeta
  • Sól, pieprz
  • Maggi
  • Przyprawa do pizzy lub gyrosa

Podobne przepisy do Kociołek serowo-pomidorowy z mięsem mielonym