Kokosowo-kakaowy z masą serową

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni ok. 30-40 min. Po przestygnięciu biszkopt przeciąć na pół.

Placek kokosowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Dodać sok z cytryny, lekko wymieszać mieszając dodać kokos, mąkę z proszkiem, ocet. Wylać na formę i piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.

Masa serowa:
Zemleć ser. Wszystkie składniki zmieszać i utrzeć. Włożyć do garnka i gotować 2-3 min. ciągle mieszając na wolnym ogniu. Przestudzić.

Przełożenie cista:
biszkopt kakaowy – masa serowa – placek kokosowy – masa serowa – biszkopt kakaowy

Składniki

  • Biszkopt ciemny:6 jajek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • Placek kokosowy:
  • 5 białek
  • 20 dag. cukru
  • 8 dag. kokosu drobnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • sok z cytryny
  • Masa serowa:
  • 70 dag. sera
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 10 dag. margaryny
  • 20 dag. cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy

Podobne przepisy do Kokosowo-kakaowy z masą serową