Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, najlepiej trzykrotnie po 30 min. z 24-godzinnymi przerwami. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myślę, że do takiej sałatki nadają się też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.