Dobrą kapustę kiszoną nie za kwaśną nie za słonąnałożyć do słoików typu twist,ubić (ja używałem trzonka
od tłuczka do mięsa).Ubita kapusta puści sok,utrzymać
poziom soku na 3 mm od rantu słoika.Słoiki zakręcić,
poddać lekkiej pasteryzacji w garnku wypełnionym wodą
z dnem wyłożonym ściereczką.Od momentu zagotowania
wody gotować 3-5 minut.Słoiki wyjąć ustawić do góry
dnem do ostygnięcia.Przechowywać w miarę chłodnym
zaciemnionym miejscu.Tym sposobem kapustę robię drugi
raz.Po raz pirwszy z kupionej na początku lipca kapusty
ugotowałem bigos na Boże Narodzenie,teraz po raz drugi
zakonserwowałem kapustę zakiszoną przeze mnie.Podobno
tak zakonserwowaną kapustę można przechowywać nawet dwa
lata ,nie kwaśnieje nie psuje się.