Kopiec Kreta

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt: Żółtka ucieramy z cukrem. dodajemy kakao, masło i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą kakaową. Wylewamy na natłuszczoną tortownicę, oprószoną delikatnie mąką lub bułką tartą, Piec w 180*C przez około 15-20 minut. Przestudzić i przekroić na dwie części. Z jednego wydrążyć część biszkoptu, zostawiając około 1 centymetra obwódki. Nasączyć ostudzoną słodką kawą z mlekiem.

Masa: Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać lekko przestudzoną żelatynę, ciągle ubijając. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i delikatnie połączyć z śmietanką.

Na wydrążony spód biszkoptu układamy banany (można skropić sokiem z cytryny), na to wyłożyć masę. Drugą cześć biszkoptu podzielić na 8 części i ułożyć na kremie. Posypać wierzch pozostałymi resztkami biszkoptu. Schłodzić w lodówce.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 2 1/2 łyżki ciemnego kakao Wawel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 25g gorzkiej Krakowskiej Czekolady Wawel
  • 25g mlecznej Jagiellońskiej Czekolady Wawel
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Oraz:
  • 3 banany (mogą też być ananasy czy brzoskwinie z puszki)
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka kawy z mlekiem (osłodzona)

Podobne przepisy do Kopiec Kreta