Kopytka koperkowe.

Reklama

Opis przygotowania

W garnku wstawić wodę do gotowania kopytek,osolić ją łyżką soli. W czasie,gdy będzie się podgrzewać w dużej misce wyrobić szybko ciasto na kopytka.Ziemniaki,koperek, dwie szklanki mąki,łyżeczkę soli i jajka zagnieść szybko. Z ciasta urywać kawałki i na podsypanej mąką stolnicy toczyć dłoniami płaskie wałeczki.Lekko je rozpłaszczać i kroić ukośne kluski-kopytka (ok.1/2 cm szerokości). Wrzucać partiami na osolony wrzątek, nie przerywając wrzenia.Lekko zamieszać drewnianą łyżką, by nie porozrywać klusek.Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmować je łyżką cedzakową i wrzucić kolejną partię. Kopytka przelewam na durszlaku zimną wodą i osączam.Wtedy się nie sklejają.Jeśli gotuję je na kolejny dzień mieszam z niewielką ilością oleju.Taki sposób przejęłam od Pyzy-jest niesłychanie praktyczny.

Składniki

  • * 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków * 2 jajka
  • * 2-3 szklanki mąki
  • * 1 płaska łyżeczka soli+ 1 łyżka
  • * 2 czubate łyżki posiekanego koperku

Podobne przepisy do Kopytka koperkowe.