Kopytka w sosie grzybowym

Reklama

Opis przygotowania

Kopytka:
Ziemniaki zmielić, dodać mąkę jajko, doprawić solą i pieprzem i wyrobić na gładkie ciasto.
Z ciasta urywać po kawałku, formować wałek o średnicy ok. 2,5 cm. z wałka ucinać 2,5 cm kawałki i wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Po wypłynięciu gotować jeszcze ok 5-10 minut.
Wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i od razu podawać, polane sosem grzybowym.

Sos:
Grzyby (jeśli świeże, obrać) włożyć do garnka, dodać masło a następnie wlać wodę. dusić pod przykryciem ok. 15 minut co jakiś czas dolewając wodę aby się nie przypaliły. Po tym czasie dodać przyprawy i śmietanę. Wymieszać i dusić jeszcze razem ok. 15-20 minut.

Składniki

  • Kopytka:
  • 40 dkg mąki
  • 40 dkg ziemniaków (wcześniej ugotowanych)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • Sos:
  • 20 dkg grzybów leśnych (mogą być mrożone)
  • 2/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • kucharek do smaku
  • odrobina masła i wody

Podobne przepisy do Kopytka w sosie grzybowym