Kotleciki ryżowe, marchewkowo – paprykowe

Reklama

Opis przygotowania

Ryż gotujemy na sypko, w tym czasie paprykę myjemy, marchewkę obieramy i kroimy warzywa w drobną kostkę. Do małego garnka wlewamy wodę, solimy i gotujemy warzywa – ok 20 min. Odcedzić i wystudzić. Warzywa wystudzone wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać pieprz skoro solimy wodę na ryż i na warzywa to juz nie dodajemy soli. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Robimy z masy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej(jeżeli masa bedzie zbyt "wolna" dodajemy troszeczkę bułki tartej) na patelnię wlewamy olej i rumienimy z dwóch stron (trzeba bardzo uważać przy przewracaniu).

Składniki

  • 1/2 szklanki ryżu białego1 jajko
  • 1/2 papryki czerwonej dużej
  • 2 średnie marchewki
  • sól, pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Podobne przepisy do Kotleciki ryżowe, marchewkowo – paprykowe