Kotlety rybne msewki.

Reklama

Opis przygotowania

Ryby opłukać i osączyć.Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Mintaja usmażyć na małej ilości oleju i rozgnieść dobrze np.widelcem. Wyrobić masę z ryby,ziemniaków,jajek,mąki pszennej i ziemniaczanej (jeśli masa będzie zbyt rzadka mąki wsypać troszkę więcej).Ogólnie masa nie jest bardzo zwarta. Doprawić pieprzem cytrynowym,ziołowym,przyprawą do ryb i ew. solą,wsypać koperek. Formować małe kotlety,panierować w bułce tartej i kłaść od razu na rozgrzanym oleju.Smażyć z obu stron, ostrożnie przewracając na drugą stronę. Podałam swoje kotlety na ryżu z białym sosem z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty i ogórkami curry.
Otrzymałam 15 sztuk.

Składniki

  • * 6 średniej wielkości filetów z mintaja * 4 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków
  • * 2 jajka
  • * duża garść posiekanego koperku
  • * szczypta pieprzu cytrynowego
  • * 1 płaska łyżeczka przyprawy do ryb
  • * szczypta pieprzu ziołowego
  • * olej do smażenia
  • * ok.1/2 szklanki mąki pszennej
  • * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • * bułka tarta do panierowania

Podobne przepisy do Kotlety rybne msewki.