Kotlety w cieście

Reklama

Opis przygotowania

1. Kotlety cienko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Bazylię posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Mięso z jednej strony cienko posmarować musztardą. Na to rzadko ułożyć czosnek, posypać bazylią, majerankiem i oregano. Kotlety złożyć na pół, brzegi lekko przyklepać tłuczkiem, by się złączyły.

2. Jajka zmiksować z mąką, dolewać mleko, aż zgęstnieje jak śmietana. Przyprawić.

3. Kotlety maczać w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć.

Składniki

  • KOTLETY:6 schabowych,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1/2 pęczka bazylii,
  • 6-7 dużych ząbków czosnku,
  • majeranek,
  • oregano,
  • sól, pieprz.
  • CIASTO:
  • 2 jajka,
  • szkl. mąki,
  • szkl. mleka,
  • sól, pieprz.

Podobne przepisy do Kotlety w cieście