Kotlety w sosie

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielone wymieszać z jajkiem, 1 cebula drobno pokrojoną w kosteczkę oraz przyprawami: papryka mielona, tymiankiem, pieprzem ziołowym i sola, wyrobić gładką mięsną masę i uformować małe kotlety które dokładnie obtoczyć w mace i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim marchewkę pokrojoną w paseczki i cebulę pokrojona w piórka, do podsmażonej marchewki dolać 1.5 szklanki wody, dodać grzyby oraz kostkę grzybową, przykryć i gotować około 5 min, następnie dodać usmażone kotlety i doprawić do smaku, razem gotować jeszcze kilka minut, w tym czasie sos od mąki na kotletach zgęstnieje na sam koniec dodać ogórka pokrojonego w drobną kosteczkę.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • sól
  • tymianek
  • maka
  • olej do smażenia
  • 1 marchew
  • 1 ogórek kiszony większy
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki siekanych grzybów
  • przyprawy
  • 1 kostka bulionowa grzybowa

Podobne przepisy do Kotlety w sosie