Koziołki

Reklama

Opis przygotowania

Parówki obieramy z plastikowych osłonek i przecinamy w połowie długości. Każdy koniec nacinamy na krzyż na głębokość ok.2-3 cm. Wrzucamy parówki do wrzątku i gotujemy 2-3 min., gdy się rozchylą na końcach wyjmujemy, układamy na talerzach ( te muszą być żaroodporne!) lub półmisku. Na koziołkach układamy paski sera żółtego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pod grill, na 2-3 min. Zapieczone podajemy z ketchupem, musztardą lub chrzanem i z sezonową surówką. Moi chłopcy je uwielbiają!

Składniki

  • kilka długich, cienkich parówek odtłuszczonych typu Berlinki, Jubilatki - po 1-3 na osobękilka plasterków sera żółtego - łagodny lub ostry, jak kto lubi
  • do smaku: ketchup, chrzan, musztarda - co kto lubi
  • do przybrania: sałata, pomidory, ogórek..

Podobne przepisy do Koziołki