Krem budyniowy

Reklama

Opis przygotowania

Jeśli mamy budynie z cukrem, wtedy zrezygnujmy z dodawania cukru, ponieważ masa będzie za słodka.

Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu z jedną różnicą – dajemy mniej mleka. Na opakowaniach proponowany jest przepis: 0,5 litra mleka na budyń – to zbyt dużo. Do masy potrzebujemy gęstego budyniu, dlatego polecamy użyć o szklankę mniej – nie litr, a 750 ml mleka na 2 budynie.

Do gotujących się budyniów dodajemy cukier, mieszamy, by równomiernie się rozprowadził. Kiedy budynie są gotowe, zdejmujemy je z palnika, przelewamy do miski (polanej zimną wodą, by budyń nie przywierał) i odstawiamy do ostygnięcia. W trakcie gotowania budyniu pamiętajmy o mieszaniu. Budyń bardzo łatwo się przypala, a przypalony garnek naprawdę bardzo trudno umyć.

Kiedy budyń stygnie ucieramy na puszystą masę masło. Do maślanej masy dodajemy chłodny (nie może być ciepły) budyń. Musi być zimny, aby masa się nie zwarzyła. Masło z budyniem mieszamy dokładnie i delikatnie. Trzeba uważać przy mieszaniu, żeby nie powstały grudki.

Masa gotowa. Smarujemy nią biszkopt lub inne ciasto i odstawiamy do lodówki. Taka masa jest wyśmienita do ciasta orzechowego, dyniowego, do snikersa, nawet do czekoladowego.

Składniki

  • 3 szkl. mleka,3/4 szkl. cukru,
  • 250 g masła,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.

Podobne przepisy do Krem budyniowy