Kremowa zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera

Reklama

Opis przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie tak, by był al dente. Odcedzamy, zostawiając szklankę wody, w której makaron się gotował. Wlewamy wodę z powrotem do garnka, dodajemy kremowy serek i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż serek się rozpuści. Makaron łączymy z sosem.

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy aż odparuje woda.
Szynkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę posiekaną w piórka. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy pieczarki wraz ze szynką, mieszamy.

Camembert kroimy w kawałki i dodajemy do makaronu wraz z zawartością patelni.
Po czym wszystko dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Przekładamy makaron do sporej formy
żaroodpornej. Dekorujemy plasterkami pomidorków oraz camembertem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-30 minut, aż wierzch zacznie się rumienić.

Składniki

  • 350 g grubego makaronu (u mnie świderki)200 g kremowego serka
  • krążek sera camembert
  • 200 g szynki
  • 350 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawa do pizzy
  • sól
  • pieprz
  • 2 średnie pomidorki
  • dodatkowo: ketchup

Podobne przepisy do Kremowa zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera