Kremowy sos grzybowy.

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby wypłukać i namoczyć w ok.3 szklankach wody na co najmniej godzinę. Wyjąć grzyby,wodę w której się moczyły przecedzić. Włożyć do garnka grzyby i 2 szklanki wywaru (1 szklankę odstawić do wystudzenia), dodać listki laurowe,ziele angielskie,rozmaryn, rozgniecione np. trzonkiem noża ziarna jałowca i gotować ok.30 minut. Cebulę pokroić w kosteczkę. Masło rozpuścić na patelni, wsypać cebulę,oprószyć czosnkiem granulowanym, zeszklić cebulę.Zasypać mąką.Zasmażyć chwilę, po czym dolewać cienkim strumyczkiem odstawioną wcześniej zimną wodę z moczenia grzybów. energicznie mieszając, by nie robiły się grudki. Wlać zasmażkę do gotujących się grzybów i mieszając zagotować.Wyjąć listki laurowe i ziele angielskie . Cały sos zmiksować np. blenderem na jednolity kremowy sos.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taki sos idealnie nadaje się na wigilijny stół, ale i pasuje do dań mięsnych.Tak jak na zdjęciu np. do klopsików z kaszą.

Składniki

  • * 4 garści grzybów suszonych (u mnie prawdziwki i podgrzybki) * 1 duża cebula
  • * 5 dag masła prawdziwego
  • * szczypta czosnku granulowanego
  • * 2 małe listki laurowe
  • * 4 ziarna jałowca
  • * 3 kulki ziela angielskiego
  • * duża szczypta suszonego rozmarynu
  • * sól i pieprz do smaku
  • * 1 czubata łyżka mąki pszennej

Podobne przepisy do Kremowy sos grzybowy.