Kremowy żurek z czosnkiem i chrzanem

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa obrałam i opłukałam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Wrzuciłam do garnka razem z surową kiełbasą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalałam wrzącą wodą tak żeby składniki były przykryte i gotowałam na malutkim ogniu ok. 10 min.. Dołożyłam kiełbaski parzone i gotowałam jeszcze 10 min.. Odcedziłam wywar. W między czasie obrałam cebulę i pokroiłam ją w drobną kostkę razem z 1 ząbkiem czosnku. Zeszkliłam je na maśle. Podsmażoną cebulkę dodałam do wywaru. Dosypałam majeranek i gotowałam 5 min.. Następnie wlałam zakwas na żur i zagotowałam. Dodałam białe warzywa czyli pietruszkę i selera, i zmiksowałam. Śmietanę zmieszałam z odrobiną soli, posiekaną resztą czosnku i chrzanem, dodałam do zupy i ponownie zmiksowałam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś chciałby jeszcze bardziej kremową, gęstszą wersję to można do wywaru dodać 2-3 ziemniaki, ale trzeba je ugotować w nim przed dodaniem zakwasu.

Gotowaną marchewkę pokroiłam w ozdobne krążki, kiełbasę polską w plasterki a białe kiełbaski w skośne, małe kawałki. Jajeczka przepiórcze ugotowałam na twardo i obrałam gdy wystygły.

Żur podałam z plasterkami kiełbasek, połówkami jajek, krążkami marchewki i posypany obficie posiekaną zieleniną.

Składniki

  • kiełbasa polska surowa 2 sztukikiełbaski białe, cienkie, parzone 6 sztuk
  • zakwas na żur 2 szklanki
  • marchewka 2 sztuki
  • pietruszka korzeń 1/2 sztuki
  • seler korzeń kawałek wielkości małego jajka
  • por kawałek 6-10 cm
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 3-4 ząbki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 3-4 sztuki
  • majeranek otarty 2 łyżeczki
  • jajeczka przepiórcze kilkanaście sztuk
  • śmietana 18% Piątnica 100g
  • chrzan tarty 4-5 łyżeczek
  • masło 1 łyżeczka
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • koperek kilka gałązek

Podobne przepisy do Kremowy żurek z czosnkiem i chrzanem