Krokiety serowe

Reklama

Opis przygotowania

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać wcześniej namoczoną w mleku, a potem odciśniętą kajzerkę, żółtka, masło, przyprawić do smaku (ja dodaję też oregano), wyrobić dokładnie na gładką masę, dodać ubitą z białka pianę, lekko wymieszać. Kłaść masę łyżką na deskę posypaną tartą bułką. Formować małe kotleciki, obtaczać i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu. Serwować je z ostrymi sosami oraz pieczywem ziemniakami lub warzywami.

Składniki

  • 20-30 dag żółtego sera 2 jajka
  • 2 dag masła
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtaczania
  • margaryna lub olej do smażenia

Podobne przepisy do Krokiety serowe