Krokiety z mięsem

Reklama

Opis przygotowania

Wszystkie składniki ciasta dokładnie utrzeć mikserem. Z gotowego ciasta upiec naleśniki.
Mięso zmielić w maszynce,dodać jajko, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę. Gotowe mięso nakładać na naleśniki, zwinąć w kopertę. Krokiety zanurzać w roztrzepanym jajku następnie opanierować w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z barszczem czerwonym.

Składniki

  • Ciasto:2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mąki tyle aby powstało gęste ale lejące ciasto
  • Farsz:
  • Mięso różnego rodzaju
  • -pozostałe kawałki pieczeni
  • -obrane z kości rosołowych
  • -może być też mięso mielone
  • -ew. kawałek pasztetu
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • bułka tarta
  • jajko

Podobne przepisy do Krokiety z mięsem