Krokiety z pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Jajka, olej, mąkę, mleko i sól wkładamy do garnka i rozrabiamy na jednolitą masę. Ma ona mieć konsystencję średnio- gęstej śmietany.
Patelnię rozgrzewamy i małymi porcjami wylewamy na nią ciasto. Rozprowadzamy go po patelni przechylając ją na boki.Powstałe placki nie muszą być rumiane, gdyż póżniej je panierujemy.
Następnie przygotowujemy farsz. Do garnka wkładamy masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy pokrojone także w kostkę pieczarki i dusimy na wolnym ogniu bez przykrycia, aż do odparowania wody powstałej z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz nakładamy na placki w sposób pokazany na zdjęciu. Następnie panierujemy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.

Składniki

  • 3 jajka3łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki bułki tartej z płatkami kukurydzianymi
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Krokiety z pieczarkami