Krokiety z pieczarkami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie utrzeć mikserem. Z gotowego ciasta upiec naleśniki.

Farsz:
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić do niego cebulę.
Pieczarki obrać,pokroić i opłukać. Również wrzucić na patelnię.Można podlać odrobiną wody aby się nie przypaliły. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Pod koniec duszenia dodać odsączony groszek konserwowy i starty na grubym tarle żółty ser, wymieszać.
Gotowym farszem smarować placki naleśnikowe i zwijać jak krokiety, następnie panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto brązowy kolor ze wszystkich stron.

Składniki

  • Ciasto:2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • mąki tyle aby powstało gęste ale lejące ciasto naleśnikowe.
  • Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki groszku konserwowego
  • 20 dkg sera żółtego
  • kucharek do smaku
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Podobne przepisy do Krokiety z pieczarkami