Przygotować ciasto na naleśniki , do wysokiego naczynia wlewamy mleko , połowę wody , wbijamy jajka i chwilę miksujemy dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach , dodajemy resztę wody miksujemy , na koniec dodajemy szczyptę soli ,2 łyżki oleju i miksujemy , odstawiamy na chwilkę pod przykryciem , Rozgrzewamy mocno patelnie posmarowaną olejem , wlewamy chochle ciasta rozprowadzamy równomiernie po całej patelni , pierwszy naleśnik za zwyczaj nie wychodzi ale to normalne proszę się nie zniechęcać następne będą udane , patelnie można przed każdym kolejnym naleśnikiem smarować olejem lub słoninką ja tego nie robię ponieważ dodaje olej do ciasta i to mi wystarcza ale to już zależy od patelni niektóre trzeba smarować za każdym razem a inne nie , Wracając do naleśników 🙂 z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki i układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem ja zawsze tak robię naleśniki staj się wtedy miększe i lepiej się zwijają .
Przygotowujemy Farsz , Ugotowane ziemniaki najlepiej poprzedniego dnia zmielić z serem w maszynce , cebulkę obrać pokroić w kostkę i zrumienić na maśle , dodać do ziemniaków z serem przyprawić solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszać . Tak przygotowany farszem smarować naleśniki i formować krokiety . Jajko przyprawić solą i pieprzem roztrzepać , panierować krokiety najpierw w mące potem w jajku a na koniec w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano .Podawać gorące Smacznego