Krokiety z ruskim farszem

Reklama

Opis przygotowania

Przygotować ciasto na naleśniki , do wysokiego naczynia wlewamy mleko , połowę wody , wbijamy jajka i chwilę miksujemy dodajemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach , dodajemy resztę wody miksujemy , na koniec dodajemy szczyptę soli ,2 łyżki oleju i miksujemy , odstawiamy na chwilkę pod przykryciem , Rozgrzewamy mocno patelnie posmarowaną olejem , wlewamy chochle ciasta rozprowadzamy równomiernie po całej patelni , pierwszy naleśnik za zwyczaj nie wychodzi ale to normalne proszę się nie zniechęcać następne będą udane , patelnie można przed każdym kolejnym naleśnikiem smarować olejem lub słoninką ja tego nie robię ponieważ dodaje olej do ciasta i to mi wystarcza ale to już zależy od patelni niektóre trzeba smarować za każdym razem a inne nie , Wracając do naleśników 🙂 z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki i układamy na talerzu jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem ja zawsze tak robię naleśniki staj się wtedy miększe i lepiej się zwijają .
Przygotowujemy Farsz , Ugotowane ziemniaki najlepiej poprzedniego dnia zmielić z serem w maszynce , cebulkę obrać pokroić w kostkę i zrumienić na maśle , dodać do ziemniaków z serem przyprawić solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszać . Tak przygotowany farszem smarować naleśniki i formować krokiety . Jajko przyprawić solą i pieprzem roztrzepać , panierować krokiety najpierw w mące potem w jajku a na koniec w bułce tartej , smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano .Podawać gorące Smacznego

Składniki

  • NA FARSZ 1kg ziemniaków
  • 0,5 kg twarogu
  • 2-3 duże cebule
  • odrobina masła
  • sól , pieprz
  • Na Panierkę
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • Dodatkowo olej do smażenia
  • CIASTO NA NALEŚNIKI
  • 2 szk. mąki pszennej
  • 1 szk mleka
  • 1 szk. wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Podobne przepisy do Krokiety z ruskim farszem